Sunday, December 20, 2009

Majlis Cukur Jambul Camelia Nur Zarra

Hari Ini, 20hb December 2009 Majlis cukur jambul Camelia Nur Zarra diadakan.. penat betul..
Tumpang Majlis akad nikah Auntie Echa. Yang paling sibuk dah tentu lah Kakak Qisya ... hehe.. Sibuk kacau... Dan sibuk mengemas..
Camelia alhamdulillah sepanjang majlis berlangsung diam je.. pertama kali berenjut buai dan pertama kali mama sumbat puting.. hahaha... nanti kene botak jugak lah Camelia..
Sedikit Gambar yang Mama sempat ambil.. hehe..
Camelia naik buai
Lenanya tidur
Pelamin berendoi
Ahli keluarga
Pengantin, Ayah & Mak Tok serta Abg Hatiem




Mama,Qisya & Camelia.....

Friday, November 27, 2009

Detik-detik Melahirkan Camelia Nur Zarra

8hb November 2009- Hari ni Cousin Papa Kahwin.. Majlis dekat rumah Opah.. Orang yang datang asik tanya Mama.."Bila nak lahir ni?" bila Mama kata "Sepatutnya EDD hari ni".. ramai yg kata" Sabar, tunggu lepas majlis kenduri selesai ye". Dalam hati Mama, takde rasa lagi nak beranak pun...
9hb & 10hb November 2009- Masih tiada tanda2 nak melahirkan.. Mama duduk rumah dengan kakak Qisya... menanti saat2 yang tak tahu bila..... Sampai 2 malam berturut-turut Mama mimpi.. Mimpi yang menakutkan juga.... Mama mimpi tak sempat sampai ke Hospital untuk melahirkan puteri ke-2 Mama....Boleh pulak mengidam ketam.. hahaaaaaaaaa... Mak Atok datang bwk ketam malam tu.. separuh Mama simpan peti ais sebab banyak sangat pulak ketam yg di bawa Mak Atok..
11hb November 2009- Mama tak boleh tido... seperti biasa.. Mama bangun dalam pukul 5am, baca buku.. sambil tunggu baju siap dibasuh oleh Pn. Mesin basuh..... Setelah selesai... Mama dh nampak tanda darah masa Mama masuk bilik air.. Tapi Mama langsung tak rasa sakit...
Mama relax lagi.. mengemas rumah, siap Goreng Ketam lagi... Bila Papa bangun pagi.. Mama terus kata kat Papa tak perlu pergi kerja.. sebab maybe adik dah nak keluar, walaupun Mama tak rasa sakit lagi..Tengahari hantar Qisya umah Opah.. Mama pergi ambil air selusuh kat umah Mak Yam(Bidan urut)...Detik hati Mama, anak Mama ni akan keluar 12hb Nov ni.......
Mama ingat tak nak ke hospital lagi sampai Mama rasa sakit... tapi Papa suruh pergi juga, takut apa2 jadi pulak..
Sampai kat hospital dlm pukul 4ptg... Check2 Mama bukak 4cm, terus warded kene tahan..
Mama yang tak rasa sakit dok lah kat katil ngan Papa.. borak2 sambil ditemani kawan Mama, untie As... Siap dia bawakan Mama Milo panas... pukul 7ptg, Papa & Untie As balik sebab masa melawat dah habis..
10pm- Mama sms Papa suruh stand by kat hospital... sebab mama mula rasa contraction sikit... 11pm- Mama rasa sakit, tapi Mama tau belum masanya lagi.. sebab setahu Mama, saat2 nak melahirkan, sakitnya memang sakit yang tak tertahan...
11.30pm- Mama dah mula rasa nak terberak.. Mama panggil nurse.. nurse masukkan ubat untuk Mama membuang dahulu...sebab nurse check bukaan dah 6cm... Mama terus dimasukkan ke Labour Room..
12hb Nov 2009 -12am- Papa teman Mama dalam Labour room.. silih berganti dengan nenek Rose.. Nenek Rose sibuk nak tengok Mama meneran.. But Mama tak bagi.. Mama nak Papa juga teman Mama.. So Papa tunggu dengan sabar..
1am- Bidan pecahkan air ketuban Mama... Mama mula rasa sakit.. Contraction sudah kerap...
Bukaan dah 8cm. Mama dah rasa nak meneran... tapi bidan tu suruh Mama tahan!!! Gila apa bidan tu.. Mama memang tak tahan Masa ni... Sambil suruh Papa panggil nurse... tapi nurse suruh tunggu sampai bukaan 10cm!! Masyaallah.. tuhan saja yang tahu.. betapa sakitnya Mama.. sampai mengalir air mata Mama.... 2 kali alat CTG tu bagi respon.. Doktor datang tanya Mama, ingat Mama bergerak.. Mama say no! Mama tak gerak pun... Mama kata dengan doktor tu yang memang Mama dah rasa nak meneran... But she also asked Mama to wait till 10cm!!! Papa asked Mama to Sabar sambil selawat... Nurse datang bawa air suam kat Mama...
2am- Mama diberi ubat tahan sakit.... dalam hati Mama, kenapalah tak bagi Mama push ni?? Sedangkan Mama rasa kalau Mama push at that time, for sure dah selamat dah Camelia lahir..Papa also asked Mama bersabar.
3.10am- They still asked Mama to wait!! But Mama kata Mama dah tak tahan dah saat ni.... Papa pun nampak tak banyak cakap dah...That time mereka suruh mama tahan lagi sekejap.. sementara mereka prepare barang-barang...Bila semua dah ready, then baru mereka bagi Mama push sambil papa beri dorongan.... Sekali Push Mama rasa kepala Camelia dah keluar.. 2 kali push Mama rasa badan Camelia... 3 kali push.... terus keluar Seluruh badan Camelia Nur Zarra at 3.15am. ALHAMDULILLAH!!! mengalir air mata mama sambil bersyukur kehadrat ilahi.. Saat itu tiada lagi rasa sakit....Bidan terus tanya Mama gender anak Mama.. Mama tengok nampak girl... Bidan lap badan Camelia then letak atas badan Mama sambil suruh Mama menyusukan Camelia sementara nak keluarkan uri. Lepas selesai.. Camelia ditimbang & diukur tinggi... Mama dengar meraka kata berat 3.2kg, tiggi 49cm..
Alhamdulillah kali ni jahitan tak banyak.. hanya 2 sahaja... tapi doktor mengatakan Peranakan Mama jatuh.. Doktor suruh Mama berurut sengkak untuk menaikkan balik peranakan Mama...

Saat mengerikan bermula after 4 days delivered....... Mama ingat peranakan jatuh mcm biasa... but it's not..... nanti Mama ceritakan pasal peranakan Mama pula....

Wednesday, November 25, 2009

Camelia Nur Zarra

12hb November 2009....
Hari Jadi Mama Yang ke-26....
Lahirnya Camelia Nur Zarra....
Pada jam 3.15am seberat 3.2 kgs.. dengan ketinggian 49cm... dulu kakak Qisya panjang sikit.. 51cm.. heheeeeeeee...
Camelia Nur Zarra sepatutnya dijangka lahir on 8hb November... Agaknye sbb nak sama date ngan Mama, so dia sabar keluar on 12hb Nov....
Hope Camelia akan jadi anak yg sabar, cerdik, pintar,dengar ckp Mama & Papa serta jadi anak yg solehah....





Nanti Mama Cerita detik2 cemas melahirkan Camelia Nur Zarra Okey....


Wednesday, October 14, 2009

Believe it or Not!! Qisya start to walk!!

video

10 October 2009, Qisya Nur Arianna Start to walked!!
Hahaaaaaaaa.. Lambat betul anak Mama jalan..
Rupenya kene buat birthday party dulu baru nak jalan sendiri...
hahhaaaaaaaaaa.. kalau Mama tau.. mama buat lg awal.. hahaha

video ni senget.. nasib la sapa yg tengok... hahhaaaaaaa.. pusing kepala sikit!!!!

Tuesday, October 13, 2009

Happy Bitrhday to Qisya Nur Arrianna

~~~~~Qisya Nur Arianna Turn 1~~~~~

12 October 2009, genaplah anak Mama setahun.... Yang bestnye.. birthday party Qisya disambut 2 hari awal on 10 October 2009!! hahahaaaaaaaa.... on the day, Qisya dah mula nk berjalan... hehehe... lambat jugak anak mama jalan ye... Teruja Mama nak celebrate birthday anak Mama.... 1st birthday lah katakan... Jom tengok siapa yang sudi datang Birthday Girl Mama nih. Terima kasih jugak pada yang sudi memberi hadiah dan Angpaw dekat Qisya ye..







Monday, September 28, 2009

1st Raya With Qisya Nur Arianna

Qisya Nur Arianna di Pagi Raya..

Tahun ni raya mmg best la... Sbb pertama kali beraya ber-3..
Tahun depan insyaallah ber-4 pulak.. hehe..
1st day raya... our theme is Maroon...
kamera Ayah Tok charger rosak... so pakai hp Mama jek... kualiti x bagus la... hp murah jek..janji ade gambar bertiga... jadilah buat kenang2an..

Raya Ke-2Mama, Auntie Mija, Auntie Fatin & Auntie Ano
Raya ke-2 warna hijau pulak... huhu..
Yg pelik... Qisya dh lupe nk salam org sambil bunyi muahhh... tapi terus sambar angpow raya... Sapa ntah ajar.... kuikui... Duit Raya Qisya mama simpan dlm akaun bank Qisya...

"S e L a M @ t H @ r i R a Y A"




Monday, August 3, 2009

Is he look like Boy????

Wah... Macam Boboy La pulak Princess Mama nih.... Tak boleh pakai Biru La Sayang..............

Mama Balik Kerja.... Tengok Qisya in blue ...... Nampak macam Boy La Dear..... Tak Sesuai!!!!!!!
Ha.... Yang Ni baru nampak gegurl!!!!!!! Macam POM POM GURL!!!!!
Qisya pelik with her new hair band.... hahahaaaaa.. She like her new hair band sampai tak buka pun hair band tuh... hahahaaaaa.. Selalunye if letak apa-apa kat rambut tu, mesti Qisya rimas & cabut.... hahahaaa.. Cute la Qisya Mama nih!!!